Sirih berlipat sirih pinang
Sirih dari Pulau Mutiara
Pemanis kata selamat datang
Awal Bismillah pembuka bicara

Sayang kumbang mencari makan,
Terbang seiring di tepi kali;
Selamat datang kami ucapkan,
Moga diiring restu Ilahi.

Mencari timba si anak dara,
Di bawah sarang burung tempua;
Salam sembah pembuka bicara,
Selamat datang untuk semua

Saturday, March 6, 2010

Berita utama 7 Mac 2010

Guru tingkat pencapaian sekolah turut diberi insentif


MUHYIDDIN Yassin bersalaman dengan orang ramai ketika melancarkan Program Juara Rakyat Peringkat Negeri Perak di Slim River, semalam.


TANJUNG MALIM 6 Mac – Semua pengetua, guru besar dan guru yang berupaya meningkatkan pencapaian sekolah dari semasa ke semasa akan diberi pelbagai insentif termasuk kenaikan pangkat mulai tahun depan, kata Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Timbalan Perdana Menteri berkata, pemberian tersebut perlu diberikan secara menyeluruh kerana kejayaan sesebuah sekolah bukan hanya bergantung kepada seorang pengetua atau guru besar tetapi membabitkan kerjasama semua guru.

Beliau berkata, maklumat terperinci berhubung pelaksanaan insentif baru menerusi Pelan Menambah Baik Sekolah-Sekolah itu akan diumumkan pada 16 Mei ini.

“Kalau mereka menunjukkan kecemerlangan tak kira di bandar atau luar bandar, ikut ukuran apa yang kita sebut kumpulan-kumpulan tertentu.

“Tetapi kalau meningkat sedikit pun (cemerlang) kita akan bagi juga imbuhan kepada guru besar, pengetua dan guru-guru di sekolah itu.

“Maknanya, bukan hanya bagi pengetua atau guru besar tetapi kepada semuanya, kerana kita iktiraf peranan itu bukan hanya dimainkan oleh seorang pemimpin dalam sekolah, sebaliknya semua guru mesti bekerja sama. Kalau (sekolah) meningkat, semua dapat kredit,” katanya.

Beliau yang juga Menteri Pelajaran berkata demikian kepada pemberita selepas melancarkan Program Juara Rakyat Peringkat Negeri Perak di Slim River dekat sini hari ini.

Hadir sama pada majlis itu ialah isteri Timbalan Perdana Menteri, Puan Sri Noorainee Abdul Rahman; Menteri Besar, Datuk Seri Dr. Zambry Abd. Kadir, pemimpin-pemimpin Barisan Nasional (BN) Pusat dan negeri Perak.

Muhyiddin berkata, pemberian insentif tersebut adalah sebagai galakan kepada pihak sekolah tanpa mengira sama ada ia sekolah bandar atau luar bandar untuk bekerjasama dalam mencapai kecemerlangan.

“Kita boleh melihat kalau di sekolah itu ada kepimpinan yang baik, walaupun tidak mendapat peruntukan tetapi mampu meningkatkan pencapaian, maka ia akan diberi penilaian dan akan diiktiraf,” katanya.

Sementara itu, beliau berkata, kerajaan akan memberi geran pelancaran kepada pihak swasta yang membuka kelas-kelas prasekolah di negara ini.

Langkah tersebut, katanya, bagi menjayakan matlamat memastikan 87 peratus kanak-kanak yang akan memasuki alam persekolahan dalam tempoh tiga tahun lagi mempunyai pendidikan asas.

Selain itu, jelas beliau, kementerian juga akan menampung kos melatih guru-guru yang ditempatkan di prasekolah terbabit.

Terdahulu, dalam pertemuannya dengan warga pendidik di Politeknik Sultan Azlan Shah (Polisas) Behrang, Muhyiddin mahu guru-guru berusaha bersungguh-sungguh ke arah mencapai kecemerlangan pendidikan.

Beliau berkata, langkah kementerian memperkenalkan Sekolah Berprestasi Tinggi (SBT) adalah sebagai persediaan untuk melonjakkan lagi bidang pendidikan negara ke peringkat yang lebih tinggi.

“Kita minta guru-guru bersama-sama membantu mencapai matlamat Bidang Keberhasilan Utama Negara (NKRA) yang disasarkan kerana kita tidak mahu juara kampung tetapi yang mampu bersaing di peringkat antarabangsa.

“Kalau guru-guru bersemangat meningkatkan pencapaian murid-murid dan para pelajar, langkah-langkah ini akan diiktiraf oleh pihak kementerian dan juga layak untuk mendapat imbuhan insentif tahun depan,” katanya.

PKSR 1 Sesi 2010

Pada 8 Mac 2010 ( Isnin) akan di adakan Ujian Penilaian Sekolah Rendah kali pertama bagi sesi 2010 serentak seluruh Maran.Mudah-mudahan pelajar-pelajar dapat menjawab soalan dengan baik.Kebanyakkan soalan perpandukan sukatan pelajaran.Selamat menjawab soalan bagi pelajar-pelajar SK Jengka Batu 13.Cikgu doakan kalian berjaya.

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Sambutan Maulidur Rasul Peringkat Sekolah

Sambutan diadakan pada 2 mac yang lalu dalam suasana yang sederhana tetapi meriah.Apa yang penting Sambutan Maulidur Rasul ini diadakan untuk mendedahkan pelajar dan menerapkan nilai-nilai serta keperibadian mulia yang ada pada Junjungan besar Nabi Muhammad S.a.w.
Tema pada tahun ini ialah 'Memantapkan Ukhuwah , Memperkasakan Ummah'.
Antara agenda yang terdapat dala program ini ialah Perarakan beramai-ramai.Tazkirah,Nasyid dan bercerita, Bacaan Aayat suci Al-Quran,Berzanji dan Majlis Potong jambul serta marhaban

Free Image Hosting at www.ImageShack.us.

Ustazah Zamzalina,Cikgu Zaiton,Cikgu Nora,Cikgu Rozana dan Cikgu Mimie.


Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Baby Amir Mukriz di Majlis potong Jambul.

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Majlis Berzanji oleh Ustaz Jamil,Ustaz Hasim,Ustazah Zamzalina dan Puan Mimie Hafiza.

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Bacaan Ayat-ayat suci Al-Quran yang merdu oleh Adik Norman Hakim Abg Ghani.

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Pertandingan Banner oleh pelajar-pelajar sempena Maulidurasul.

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Perarakan Maulidurasul oleh pelajar-pelajar,guru-guru dan kakitangan sekolah.

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Semangat Maulidurasul Kumpulan 5.

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Guru besar bersama-sama guru -guru SK Jengka Batu 13.

Raptai Mulidurasul

Sehari sebelum Maulidurasul di adakan raptai agar perjalanan Majlis berjalan dengan lancarnya pada Hari sebenar Sambutan.Semua guru,kakitangan,pekerja dan pelajar-pelajar memberi kerjasama yang baik

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Ustazah Zamzalina dan Teacher Siti.

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Raptai Nasyid

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Orang kuat Maulidur Rasul,Ustaz Jamil.

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Guru-guru sedang sibuk membuat persiapan.